Christinas Wellness

ICAs palmolja - bra eller dålig?
Jag skulle köpa ICAs egna kakor och tittade på innehållsförteckningen. "Palmolja..", hmm, jag undrar hur ICA tänker runt detta. Man ska helst unvika att köpa produkter med palmolja i då skogar skövlas och djur blir dödade eller hemlösa när deras skogar huggs ner. Jag mailade Ica och fick ett svar, men tyvärr kommer det dröja till 2015 innan ALL palmolja de använder är sjyst tillverkad:

"Produktionen av palmolja bidrar till skövling av regnskogar - skogar som är viktiga för såväl människa som djur samt klimatförändringar. Vår miljöpolicy slår fast att vi vill ta ansvar för det vi säljer, vilket innebär att vi strävar efter ett sortiment som ger så liten negativ miljöpåverkan som möjligt. Detta arbetar vi ständigt för att uppnå!

För palmolja har ICA antagit ett mål om att senast 2015 ska all palmolja som används i våra egna märkesvaror komma från hållbara odlingar som producerar certifierad RSPO palmolja - Round table on Sustainable Palm Oil, www.rspo.org. Att palmolja är RSPO-certifierad innebär bland annat att den är hållbart producerad och att man i odlingen tar såväl ekologiska, sociala som ekonomiska hänsyn. Bakom kritierierna står bland annat Världsnaturfonden. Eftersom volymerna av RSPO certifierad palmolja ännu är begränsade, har ICA beslutat att köpa Green Palm-certifikat för all palmolja som idag används i våra egna märkesvaror. Green Palm är ett program som är kopplat till RSPO och där intäkterna för försäljning av Green Palm-certifikat går direkt till stöd för små och stora palmoljeplantager, som lever upp till RSPO-kriterierna. Detta för att stöjda en ökad produktion av hållbart producerad palmolja. Genom att vi köper certifikat försäkrar vi oss om hållbar produktion av den mängd palmolja som motsvarar den mängd vi använder oss av i våra produkter. Green Palm-certifikat fungerar alltså ungefär som när man köper in förnybar el till sitt hem - det vill säga man stödjer en mer hållbar produktion."

Tycker du det känns "säkert" att använda ICAs produkter med palmolja eller inte?
Theréz

Jag tycker det är otroligt dåligt av iCA att göra så. Min pappa mejlade dem också om det och fick samma svar. Varför använda palmolja när det finns rapsolja? O.O det är väl samma sak eller har jag fel? Gud..det var inte bra att du skrev om det där, det gör mig bara förbannad xD

Kia

Är väl bra att dom satt upp ett mål. Även fast jag kan tycka att det ligger lite väl långt fram i tiden. I svaret så framgår heller inte hur mycket (om någon alls) av palmoljan som idag används som kommer från hållbara odlingar. Nej, det finns alternativ ICA.

Ella

Dåligt tycker jag.

Anne

Hmm, det er vel bedre enn at de ikke har noen policy, men jeg lurer på hvor bra sertifiseringsordningene egentlig er. Les hva Regnskogfondet sier om sertifisering av palmeolje nederst på denne siden: http://www.regnskog.no/Hvordan+vi+jobber/Forbrukersp%C3%B8rsm%C3%A5l/74.cmsOg når det finnes mer miljøvennlige alternativer, hvorfor ikke bruke dem?

svea

Dåligt. Vi i europa behöver inte palmolja, absolut inte. När vi kan köpa produkter som kmr ifrån sverige tycker jag att man ska göra det, som rapsolja.

Sofia

Fy skam ICA!

Elin Norbäck

Ja, ärligt talat.. Bu bu BU för ICA! Det råder ingen brist på andra typer av olja att använda i sina produkter. Som dessutom är producerade i Europa. Enda fördelen med palmolja är att den är billig, så vitt jag förstår.

Annika Knober

Palmoljan är en skitolja - transfett och superdålig för kroppen. Bättre att köpa andra kakor eller andra produkter som inte innehåller palmolja!

Johanna

Skitkasst! Ville ICA skulle dom kunna sluta/byta från palmolja bums - Money talks!

Jag totalundviker palmolja i alla former om jag kan. undantag görs ibland för ekologisk palmolja.

eco chic

Jag håller med er allihop! Jag har mailat ICA för att fråga varför de inte använder rapsolja men har ännu inte fått svar...

Tobias

Man kan fråga sig hur ICA kan ha en Ekologisk produkt som innehåller palmolja. Deras flytande "i love ECO" margarin visade sig ha ca 20 % palmolja. Min mat smakade helt plötsligt inte lika bra! Sen när var regnskogs skövling ECO?

Smsa Låna

Jag tycker att det är lite svårt att hitta en bra design till sin blogg - hur har du burit dig åt? Du har ju en riktigt snygg blogg!

Ann Ahrengart

ICA är den enda handlaren som skriver ut att produkten innehåller palmolja. Det är illa att de använder det.
Men alla andra producenter av produkter med matfett i använder det också, så länge det står "vegetabiliskt fett", men de vågar inte skriva ut det.

Nu har det gått två år nästan sedan era inlägg med det har blivit mycket värre med den mängd regnskog som tagits bort och ersätts med mil av oljepalmer.I många länder.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress