Christinas Wellness

Allt annat än etanol
"Det går åt stora mängder med råvara för att framställa en liter etanol. Exempelvis krävs det drygt 12 kilo sockerrör eller 2,5 kilo vete eller majs för en liter etanol. Idag kommer huvuddelen av svensk biletanol från Brasilien. Ju mer etanol som importeras desto mer sockerrör måste produceras i Brasilien. En ny sockerrörsodling i Brasilien sker främst på före detta småbruk, som jämnas med marken med bulldozers efter det att paramilitären har jagat iväg människorna till Sao Paulos slum. Marken ägs av sockerbaronerna, och småbrukarna har bara fått "låna" marken. Fruktträden huggs ner, husdjuren slaktas, de små åkerplättarna blir hårdförgiftade sockerrörodlingar, grundvattnet förgiftas, arbetarna är praktiskt taget slavar, flickorna blir horor och pojkarna kriminella. Den gröna öknen, kallas det i Brasilien när man bränner bort blasten före skörden. Tjock rök täcker in landskapet, och sockerarbetaren arbetar i det giftiga sotet redan följande dag. Det går vilda historier om arbetare som inte får någon lön alls, utan i stället endast matkuponger, och blir skjutna på fläcken om de mopsar upp sig. Ökad efterfrågan på etanol hotar i framtiden även Atlantkustens regnskog som klassificeras som extra känslig miljö." (källa: Stefan A. Johansson, s-info.se)
Jag vill uppmärksamma etanolproduktionen i Brasilien precis som i mitt tidigare inlägg. Vad tycker ni om etanol?
Gudrun

Etanol är knappast en lösning på bränslefrågan. Ett bränsle som kan framställas av matvaror eller på mark där man kan odla mat är oerhört ohållbart...

Mathilda

Hej, vi är 3 stycken som håller på med ett projektarbete om eko-kläder, och just nu söker jag efter varför man började med eko-kläder och jag undrar om du vet nått om de, och om du vet någon sida som det står på, vore jätte snällt om du svarade :)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress