Christinas Wellness

Vilken julgran är mest miljövänlig?

Vad ska man välja till jul? Här är några alternativ:

Vanlig gran
Om man vill vara så miljövänlig som möjlig ska man ha en gran som man hämtar från sin egen skog. Men de flesta svenskar har ju inte det. Då ska man köpa en närodlad gran som inte transporterats så långt.

Plastgran
Plastgranar tillverkas huvudsakligen i Sydostasien och transporteras tusentals mil för att komma till Sverige. Plasten som granen är gjord av är stel och skör. Därför tillsätter man ofta mjukgörande ämnen. Vissa av dessa är klassade som hormonstörande och är misstänkt cancerogena. När PVC förbränns kan det bildas giftiga dioxiner som också kan vara cancerogena, enligt Naturskyddsföreningen.

Ekologisk julgran
I Danmark produceras i dag ett litet antal ekologiska julgranar, men efterfrågan är liten. Utan gödsling och bekämpningsmedel uppges kvaliteten på granarna bli låg, och det gör att odlarna inte gör någon större vinst på miljömärkta granar.

Källa: svt.se

Jag har en plastgran pga allergi i familjen. Vilken sorts gran ska du köpa, eller har du också plastgran?

MANDRAGORA | kattägd narcissistisk vegetarian och blivande prettomorsa

Vi köpte en plastgran på mellandagsrean förra året. Vi har aldrig haft gran och vill inte ha en riktig på grund av katten och hunden, insekterna som medföljer och dessutom är sambon lite allergisk. Men granen kommer vi att behålla i evigheter.

em

I år blir det en plastgran som har hängt med sen jag var i två-årsåldern.

Trädkramaren

En paraplygran - kanske inte världens finaste gran, men den är i alla fall miljövänlig, speciellt om man plockar på sig alla paraplyer som ligger i papperskorgar runt om på stan efter en riktigt blåsig dag. umbrellatree.html" rel="nofollow">http://blog.craftzine.com/archive/2009/12/upcycledumbrellatree.html

Lena

Jag traskar ut i min egen skog och hugger mig en gran, en av de bästa sakerna med att bo på en gård!

Göran Hoas

Hej

Kolla detta publicerat idag 2009-12-17

KRAV-julgranar hos Lilla Bjers Gårdsbutik, VästerhejdeÄntligen, efter åtta års kamp, så har vi fått tillåtelse att KRAV-certifiera våra ekologiskt odlade, obesprutade julgranar.

Detta gör att vi blir först i Sverige med KRAV-julgranar!Hela vår gård är KRAV-certifierad, men eftersom KRAV inte har haft något regelverk för just julgranar har vi inte fått kalla granarna från våran granodling varken för KRAV-godkända eller ekologiska.

Vi tycker att det är viktigt med en miljömärkning eftersom det i stora kommersiella granodlingar används mycket av både växtgifter, insektsgifter, konstgödning och stråförkortnings hormoner.I helgen firar vi detta med glögg, pepparkakor och korvgrillning.

Varje heltimme efter mörkrets inbrott blir det dessutom eldkonst!

Vi kommer då att ha gårdsbutiken extra öppen kl.10-20.Margareta och Göran Hoas,Lilla Bjers Gårdsbutik,

VästerhejdeMargareta HoasSkriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress