Christina

Tjäna pengar på din gamla mobil + 10 kr till Plan!

Love2recycle.se
Förläng livslängden hos din mobiltelefon och gör gott på samma gång!
För att få svenskarna att lämna in sina gamla mobiltelefoner krävs en morot. Därför lanseras Love2recycle.se, en tjänst som gör det busenkelt och lönsamt att återvinna sin mobil. Tjänsten ger pengar i handen för konsumenten och skapar mervärde för återförsäljare av mobiltelefoner. Dessutom går 10 kr för varje insamlad mobil till barnrättsorganisationen Plan Sverige. Visst har du väl någon gammal mobil liggandes i någon låda hemma?

ICAs palmolja - bra eller dålig?
Jag skulle köpa ICAs egna kakor och tittade på innehållsförteckningen. "Palmolja..", hmm, jag undrar hur ICA tänker runt detta. Man ska helst unvika att köpa produkter med palmolja i då skogar skövlas och djur blir dödade eller hemlösa när deras skogar huggs ner. Jag mailade Ica och fick ett svar, men tyvärr kommer det dröja till 2015 innan ALL palmolja de använder är sjyst tillverkad:

"Produktionen av palmolja bidrar till skövling av regnskogar - skogar som är viktiga för såväl människa som djur samt klimatförändringar. Vår miljöpolicy slår fast att vi vill ta ansvar för det vi säljer, vilket innebär att vi strävar efter ett sortiment som ger så liten negativ miljöpåverkan som möjligt. Detta arbetar vi ständigt för att uppnå!

För palmolja har ICA antagit ett mål om att senast 2015 ska all palmolja som används i våra egna märkesvaror komma från hållbara odlingar som producerar certifierad RSPO palmolja - Round table on Sustainable Palm Oil, www.rspo.org. Att palmolja är RSPO-certifierad innebär bland annat att den är hållbart producerad och att man i odlingen tar såväl ekologiska, sociala som ekonomiska hänsyn. Bakom kritierierna står bland annat Världsnaturfonden. Eftersom volymerna av RSPO certifierad palmolja ännu är begränsade, har ICA beslutat att köpa Green Palm-certifikat för all palmolja som idag används i våra egna märkesvaror. Green Palm är ett program som är kopplat till RSPO och där intäkterna för försäljning av Green Palm-certifikat går direkt till stöd för små och stora palmoljeplantager, som lever upp till RSPO-kriterierna. Detta för att stöjda en ökad produktion av hållbart producerad palmolja. Genom att vi köper certifikat försäkrar vi oss om hållbar produktion av den mängd palmolja som motsvarar den mängd vi använder oss av i våra produkter. Green Palm-certifikat fungerar alltså ungefär som när man köper in förnybar el till sitt hem - det vill säga man stödjer en mer hållbar produktion."

Tycker du det känns "säkert" att använda ICAs produkter med palmolja eller inte?
Bye bye tvål
Clearly Gone
Foto: Clearly Gone, collage av eco chic

Svenska företaget Cleary Gone vill bevisa att det går att använda ett par produkter till all ansiktsrengöring istället för 10 (skönhetsföretagen dumpar på oss alla möjliga olika krämer när det tydligen funkar bra med kanske en enda). Jag har testat deras härliga ansiktsrengöring som innehåller endast ekologisk oliv- & ricinolja. Deras rengöringsduk är för vanlig ansiktsrengöing och tar även bort sminket. Full med svart mascara tänkte jag att det här går inte att tvätta bort med tvål, som det stod på etiketten, men det funkade! Så nu är den vit och ren till nästa gång. Dessutom blötte jag den med varmt vatten och la på ansiktet i 20 sekunder enligt instruktioner vilket var underbart skönt. Deras moisturiser (ekologisk kallpressad jojobaolja) går att använda till att ta bort smink, på torra nagelband, som massageolja m.m. Jättebra.
De har bevisat att det funkar. Friskt vågat - allt vunnet!
Besök och handla på ekologiskhudvård.se