Christina

Monsanto=miljöskurk?
Jag googlade efter info om beskrutade grönsaker och hamnade istället på hemsidan för Latinamerika i centrum. Där berättas det om sojans nackdelar, om den miljöförstörande odlingen i Argentina. Hemskt när man läser:

"Just nu besprutas omkring 17 miljoner hektar i Argentina med flera olika bekämpningsmedel för att man om några veckor ska kunna så soja. Grupo Grobo och många "sånings-pooler" (Sånings-pooler är en samarbetsform för odlning med en organisatör som förslår en odlingsplan till potentiella investerare. Den jord som ska odlas ägs eller arrenderas av ytterligare en partner och arbetet utförs av kontrakterad arbetskraft. Produktionen säljs till anslutna företag. Ö.a.), andra soja-odlare i Argentina och stora jordägare sår genförändrad soja. Den är motståndskraftig mot ett bekämpningsmedel vid namn Glifosato. Både sojan och Glifosato är designade av ett företag som för över 20 år sedan var ett multinationellt kemiföretag och som idag är världens största utsädesproducent. Ni kanske känner igen namnet, det heter Monsanto. Den genförändrade sojan heter Soja RR, Round Up Ready, RoundUp är märket på Glifosato och tillverkas av Monsanto. Man använder inte bara Glifosato utan en mängd andra bekämpningsmedel, en del av dem dödar t o m den soja som blivit kvar efter föregående skörd och som måste förstöras. Till dem hör ett bekämpningsmedel som heter Gamoxone och som används för att förstöra förvildad soja..."

"...Medlet (Glifosato) består av en kemisk substans som dödar alla växter och mikroorganismer som finns i marken. Antagligen kommer man att använda 200 miljoner liter Glifosato under den här säsongen. Vi kommer att bli ett land som besprutats med 200 miljoner liter Glifosato."

När jag söker på Monsanto hittar jag en svensk hemsida (monsanto.se) och de presenterar sig med:

"Vi på Monsanto vill bidra till en bättre och tryggare tillvaro för kommande generationer. Som jordbruksföretag vill vi skapa förutsättningar för att utveckla och förbättra lantbruket. Målet är naturligtvis ett uthålligt lantbruk med ständigt ökande skördar, vilka produceras med minsta möjliga miljöpåverkan och med bästa möjliga ekonomi för lantbrukaren."

På Sr.se finns en annan beskrivning av dem, en mer positiv, läs här. Jag gillar ändå inte genmodifierade grödor.

Miljöskurk? Ska kontakta dem och se vad de har att säga. Har fått svar! Se i kommentarerna!
Trädkramaren

Intressant läsning! Bra jobbat, ska bli intressant att höra vad de har att säga om detta.

Henrik/enbättrevärld.nu

Om ni inte redan sett den: se Monsantos Värld, som handlar om GMO och Monsanto. Kan även tipsa om http://hejdagmo.se som jobbar med att göra Sverige GMO-fritt. Monsanto ligger även bakom Agent Orange och PCB.. Kommer snart ett inlägg om GMO på min hemsida med.Intressant blogg du har, lägger in den i mitt länkarkiv snart, har redan lagt in ecoreco.se. Du får gärna länka till min sida också :)// Henrikeco chic

Trädkramaren: Jag har mailat dem, får se om de svarar. Läste på Greenpeace hemsida att Monsanto tydligen vill ha patent på all grisuppfödning! Galna eller vad???Henrik: Tack för tipset! Jag länkar till dig med!

Lena

hoppas det kommer en uppdatering här om vad de svarat/vad du kommit fram till, det är verkligen intressant!

eco chic

Jag har fått svar:

"Hej Christina,

En artikel på Sveriges Radios hemsida beskriver situationen i Argentina på ett bra sätt – se länk:

http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=2787846

Mvh,

Mattias"Vi länken kommer man till en artikel med en intervju där det mest sägs positivt om Monsantos metoder. Men här sägs mycket som inte är bra med GMO (genmodifierade grödor):

http://www.gmofri.se/?p=8

Jansson

Som vanligt kastar sig folk på Monsantos och kräver GMO förbud. Problemet är hur fan kan man ta patent på en gröd och sedan hindra all utveckling av bra GMO-gröda?

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress