Christina

Weleda vann!
Weleda babyschampo och tvätt
Collage: eco chic

Inte för att det varit någon tävling, men jag kan nu konstatera att Weleda is the winner bland några ekologiska schampo jag använt! Efter att ha testat Weleda, sen Logona, sen Urtekram, och sen gått tillbaka till Weleda ser jag helt klart att den som tvättar mitt hår bäst är Weleda. Fantastiskt med tanke på att det är ett babyschampo och så pass milt att det även passar på babykroppen! Vad har ni för favoritschampo (behöver inte vara ekologiskt)?
Monsanto=miljöskurk?
Jag googlade efter info om beskrutade grönsaker och hamnade istället på hemsidan för Latinamerika i centrum. Där berättas det om sojans nackdelar, om den miljöförstörande odlingen i Argentina. Hemskt när man läser:

"Just nu besprutas omkring 17 miljoner hektar i Argentina med flera olika bekämpningsmedel för att man om några veckor ska kunna så soja. Grupo Grobo och många "sånings-pooler" (Sånings-pooler är en samarbetsform för odlning med en organisatör som förslår en odlingsplan till potentiella investerare. Den jord som ska odlas ägs eller arrenderas av ytterligare en partner och arbetet utförs av kontrakterad arbetskraft. Produktionen säljs till anslutna företag. Ö.a.), andra soja-odlare i Argentina och stora jordägare sår genförändrad soja. Den är motståndskraftig mot ett bekämpningsmedel vid namn Glifosato. Både sojan och Glifosato är designade av ett företag som för över 20 år sedan var ett multinationellt kemiföretag och som idag är världens största utsädesproducent. Ni kanske känner igen namnet, det heter Monsanto. Den genförändrade sojan heter Soja RR, Round Up Ready, RoundUp är märket på Glifosato och tillverkas av Monsanto. Man använder inte bara Glifosato utan en mängd andra bekämpningsmedel, en del av dem dödar t o m den soja som blivit kvar efter föregående skörd och som måste förstöras. Till dem hör ett bekämpningsmedel som heter Gamoxone och som används för att förstöra förvildad soja..."

"...Medlet (Glifosato) består av en kemisk substans som dödar alla växter och mikroorganismer som finns i marken. Antagligen kommer man att använda 200 miljoner liter Glifosato under den här säsongen. Vi kommer att bli ett land som besprutats med 200 miljoner liter Glifosato."

När jag söker på Monsanto hittar jag en svensk hemsida (monsanto.se) och de presenterar sig med:

"Vi på Monsanto vill bidra till en bättre och tryggare tillvaro för kommande generationer. Som jordbruksföretag vill vi skapa förutsättningar för att utveckla och förbättra lantbruket. Målet är naturligtvis ett uthålligt lantbruk med ständigt ökande skördar, vilka produceras med minsta möjliga miljöpåverkan och med bästa möjliga ekonomi för lantbrukaren."

På Sr.se finns en annan beskrivning av dem, en mer positiv, läs här. Jag gillar ändå inte genmodifierade grödor.

Miljöskurk? Ska kontakta dem och se vad de har att säga. Har fått svar! Se i kommentarerna!
Grumme utan zeoliter och fosfater
Grumme kulörtvättDet har varit svårt att få tag på tvättmedel utan zeoliter (som är en dålig ersättare för fosfater). Jag köper bra maskindiskmedel via Ocean då det är utan fosfater och zeoliter. Nu har Grumme kommit med maskintvättmedel utan dessa två kemikalier vilket är jättebra. Istället innehåller det citrater som utvinns av citronsyra. Det finns även för vittvätt. En annan favorit är Grummes Citronsåpa, den luktar så himla gott! Ja, jag vet, snart tröttnar ni på mitt citron-tjat, men det hjälps inte, I love lemon!