Christina

Boktips: Cykla, panta och rädda en isbjörn

Boken Cykla, panta och rädda en isbjörn.Boken är fylld med enkla och roliga tips för hela familjen för att göra klimatsmarta val i vardagen: hemma, i skolan och på fritiden. Boken ger även en begriplig bakgrund till hur människan påverkar jordens klimat, varför jorden har blivit varmare och hur det i sin tur påverkar ekosystemen, de djur och växter som vi lever tillsammans med.
Köp boken här

Från plast till dataväska
Datorfodral från återvunnen PET-plast.
Foto: Adisgladis, collage av eco chic

Act2GreenSmart har utveckalt en serie datorfodral & datorväskor som är tillverkade av återvunnen polyester (PET). Du kan köpa dem på Adisgladis för ca 349 kr/st. Smart!
Etanol - nej tack!
En arbetare hugger sockerrör på en odling nära Piracicaba, Brasilien, som förser Costa Pinto, en socker- och etanoltillverkare ägd av Cosan, världens största etanolexportör. Maj, 2007. Foto: Claudio Perez/Bloomberg Markets via Bloomberg News
En arbetare hugger sockerrör på en odling nära Piracicaba, Brasilien, som förser Costa Pinto, en socker- och etanoltillverkare ägd av Cosan, världens största etanolexportör. Maj, 2007. Foto: Claudio Perez/Bloomberg Markets via Bloomberg News

Febrilt letar jag efter mitt inbetalningskort till Naturskyddsföreningen, var är det? Kommer på att jag fick ett för några dagar sen med deras tidning "Sveriges Natur" som innehåller mycket tänkvärda saker och jättefina fotografier. Jag får maila dem om ett nytt.
I tidningen läser jag om etanolens baksida (det finns en framsida men den är så småskalig och tillfaller mest än så länge de ekologiska brasilianska bönderna själva då de inte exporterar så mycket) och beslutet att i framtiden välja elbil känns helt klockrent!
I centrala Brasilien finns milslånga områden med sockerrörsodlingar. Det är tyst och tomt på djurliv. Här styr de stora bolagen i jakten på den "gröna" etanolen. Innan skörden bränns sockerrörsblasten av. Arbetarna hugger sig fram i sot, aska och damm med sina långa knivar. Det sliter på armar, axlar, ögon och lungor, men sjukskriver de sig får de ingen lön (de tjänar ca 360 kr/mån) och hamnar i onåd hos de som fixade jobbet åt dem, "el gato", och som också tar 5% av deras lön. Arbetarna bor i gammal skola under väldigt enkla förhållanden.
Sockerrörsodling i stor skala kräver mycket konstgödning och bekämpningsmedel. Vattenåtgången är så stor att floderna i området tokar ut. Bränningen av fälten ger oroligt stora luftföroreningar som driver in över hus och skolor. En kvinna som bor bredvid en odling är ofta sjuk, hennes brunn sinar ofta och hennes citronträd dog av bekämpningsmedlen från sockerrörsfälten.
Tidigare fanns småjordbruk i trakten med nu har de flesta arrenderat ut sin mark till de multinationella bolagen och flyttat till staden.
Från misär till paradis
I ekoböndernas dalgång (södra brasilien) finns livsglädje, fåglar, fjärilar och natur kvar. De odlar sockerrör, majs, maniok, citroner, bananer, eukalyptus (för ved) och vin. De producerar även ägg, kött, mjölk m.m. De behöver inte bränna fältet innan skörd. I framtiden om produktionen växer kan det vara intressant med export, men än så länge gäller lokal konsumtion.
Milslångt runt ekobönderna odlas soja (till etanol) av storbolagen och det enda som rör sig, förutom arbetare, är miljontals skalbaggar av en art som, trots all besprutning, angriper sådden.

Läs mer om etanolens baksida (på engelska. Bloomberg.com drivs av New Yorks borgmästare, den amerikanske miljardären Michael R. Bloomberg. Han jobbar för bättre hälsa och miljö.)

"Citroën gör fina etanolmotorer" står det på alltommotor.se, varför inte biogas eller el?????